Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract dat de prijs van energie laat variëren op basis van marktomstandigheden, vraag en aanbod. In tegenstelling tot traditionele energiecontracten, waarbij consumenten een vast tarief betalen gedurende de contractperiode, past een dynamisch energiecontract de tarieven aan op basis van de actuele marktprijzen.
Kenmerken van een dynamisch energiecontract kunnen zijn:
-
Variabele tarieven: De prijs die consumenten betalen voor energie kan variëren op basis van factoren zoals het tijdstip van de dag, de dag van de week, het seizoen en de huidige marktprijzen.
-
Realtime prijsaanpassingen: Tarieven worden vaak in realtime aangepast op basis van de huidige omstandigheden op de energiemarkt. Dit kan leiden tot zowel hogere als lagere kosten voor consumenten, afhankelijk van wanneer ze energie verbruiken.
-
Flexibiliteit: Consumenten hebben meer flexibiliteit in het beheren van hun energieverbruik. Ze kunnen proberen hun energiekosten te verlagen door meer energie te verbruiken tijdens periodes met lagere tarieven en minder tijdens periodes met hogere tarieven.
Het idee achter dynamische energiecontracten is om consumenten aan te moedigen hun energieverbruik beter af te stemmen op momenten waarop de vraag naar energie lager is, waardoor ze mogelijk geld kunnen besparen en het elektriciteitsnet minder belast wordt tijdens piekuren. Het is echter belangrijk voor consumenten om de risico's en potentiële kosten van dergelijke contracten te begrijpen, aangezien ze kunnen leiden tot hogere kosten tijdens perioden van hoge vraag.
Waar kan ik de tarieven van de dynamische prijzen vinden?
Die vind je vaak op de website van de aanbieders van deze contracten zoals bijvoorbeeld de ANWB. Klik hier voor de tarieven.
Let op! De op deze site vermelde tarieven zijn zonder energiebelasting.
Klik hier voor informatie van de consumentenbond over het dynamisch energiecontract.

Voor wie is een dynamisch tarief voordelig?
Een dynamisch tarief is vooral gunstig als je kunt schuiven met je energievraag naar momenten van de dag dat stroom relatief goedkoop is. In de winter is dat doorgaans in de nacht als windmolens harder draaien en de vraag naar stroom minder is. In de zomer is dat meestal rond de middag als de zon hoog staat en zonnepanelen op hun top produceren. Hierna volgen wat voorbeelden van grote energievragers waar je goed op kunt sturen:
- Opladen van een elektrische auto
- Opladen van een thuisaccu
- Verwarmen van een zwembad of jacuzzi
- Verwarmen van een elektrische boiler voor tapwater
- Verwarmen van een waterbed
- Verwarmen van een aquarium
- Vijver- en zwembadpompen
- Verwarmen van een woning met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming
- Verwarmen van een woning met een elektrische accumulatiekachel
Is het sturen op het gebruik van energie niet lastig?
Dat valt mee. Er komt steeds meer slimme apparatuur die je daar bij helpt. Hier wat voorbeelden:
- Energie leverancier tibber heeft een samenwerking met warmtepomp leverancier Nibe. Klik hier voor informatie
- Ecosoft verkoopt de EcoSwitch die gebruikt kan worden om elektrische apparaten aan of uit te zetten. Klik hier voor informatie.
Ik heb zonnepanelen. Is een dynamisch energiecontract dan wel interessant?
Dat hangt er van af. Heb je veel vraag omdat je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt en je hebt niet veel panelen dan is het waarschijnlijk nog wel gunstig. Maar als je veel panelen hebt en meer stroom levert dan je afneemt dan is een dynamisch contract waarschijnlijk nog niet aantrekkelijk. Dat komt door het salderen. Het maakt dan niet uit of je in de zomer goedkope stroom levert en in de winter dure stroom afneemt. Bij een dynamisch energiecontract maakt dat wel uit. Als alle panelen veel stroom maken en dus ook die van jou dan is de stroomprijs meestal laag. Je krijgt dan dus weinig voor je geleverde stroom of moet er zelfs voor betalen als de stroomprijs negatief is! Als je vervolgens de stroom in de winter weer gaat gebruiken dan bestaat de kans dat je er meer voor betaald dan je er voor gekregen hebt. Dit nadeel verdwijnt als het salderen afgeschaft is. Maar dat duurt nog even. Meer informatie hierover lees je hier.
Maak jouw eigen website met JouwWeb